За Fighters

Спортен клуб „Файтърс”-НСА развива бойното изкуство Карате във всичките му направления и стилове. Клубът е създаден през 2010 г. от Сенсей Радослав Пенов, доктор -3 Дан Карате Шотокан, преподавател в Национална спортна академия „В.Левски”. Клубът членува в Българска Федерация Шотокан Карате, Българска Национална Федерация Карате, Българска Карате Киокушин Федерация и Обединения спортен клуб на НСА.

СК „Файтърс” развива карате, и като спорт, и участва активно в спортния живот на федерацията по Карате. Състезатели на клубът са гръбнакът на Националния отбор. Клубът е комплексен шампион на България за 2013, 2015, 2017, 2019, 2020, 2021 и 2022г . Първи медалист на СК „Файтърс” НСА-Силвестър Гьолски. Всяка година клубът картотекира над 60 състезателя. В момента в клубът има над 300 трениращи, разпределени в 10 зали: 8 на територията на София и 2 в град Перник. Зали на клубът са: Зала Карате в НСА „В.Левски”, Зала СК Файтърс-НСА Св.Троица/Илинден, 5 ОУ Ив.Вазов, 39 ОУ Петър Динеков, 51 СУ Е. Багряна, Зала Младост 1, Зала Младост 3, Зала „Спорт сити в кв. Люлин 2 и в гр. Перник 13 ОУ и зала на Файтърс в кв. Изток.

СК „Файтърс” НСА организира ежегодно Коледен турнир, изпити за техническа степен и летен лагер.

За Kарате

„Ус!“ означава търпение , респект и оценяване. За да създадеш здраво тяло и здрав дух, трябва да понесеш строги, изключително тежки тренировки. Трябва да достигнеш до състояние, в което смяташ, че ти си на границата на лимита си и искаш да спреш, да се откажеш… И като стигнеш до този момент, истинското изпитание започва. Трябва да се бориш срещу самия себеси, срещу слабостта си и трябва да победиш… И когато го направиш ще разбереш, че слабостта ти е била единствено желанието ти да се откажеш, отказа на самия теб да повярваш в това, че ще се справиш. Това е„ Ус!“.

Причината, поради която се подлагаш на такива тежки тренировки е, че ти се грижиш за себе си, а да се грижиш за себе си означава да се самоуважаваш. Този на пръв поглед егоистичен самореспект постепенно еволюира и се саморазширява, за да се превърне в респект към инструкторите ти и твоите „съученици“. Когато влезеш в Доджото, ти се покланяш и казваш „Ус!“. Това означава, че изпитваш респект към Доджото и времето прекарано в него. Това чуство за респект е „Ус!“.

По време на тренировка ти даваш всичко от себе си, защото се самоуважаваш. Когато тренировките завършат, ти се покланяш на инструкторите и съучениците си и казваш „Ус!“. Това трябва да стане чрез уважение. Това е „Ус!“.

Думата „Ус!“ е много важна в Карате, защото олицетворява търпение, респект и оценяване. Ето защо винаги използваме „Ус!“ – за да ни напомня за тези главни качества.