Внимание!

Банер

Приятели

Банер

Кратка история на Карате-до

Що е карате? Карате е наука и изкуство за самозащита, която се базира на използването на естествените оръжия на тялото-ръцете и краката. Кара означава "празен", те - "ръка", до - "път" или философският смисъл на тази дефиниция е: карате - "пътят на празната ръка".

Кратка история на карате

В края на VIII век Япония - страната на Изгряващото слънце (Нип-Пон) се оказва на границата на една огромна културна империя, включваща в себе си Китай, Индия, Пакистан, Виетнам, Лаос и Камбоджа. Всяко културно течение, родено в тези страни влиза в Япония последно, след като е обхванало целият юго-източен свят. Но постепенно, в IX век Япония и по-специално островите и, стават част от културната зона на източната част на Стария свят. Именно на границата между VIII и IX век, в Япония нахлува култура, носеща със себе си и новата религия - будизмът, която става част от религиозния живот на островите, новата писменост - йероглифите, заимствани от Китай, новата форма на литература - поезията по китайски модел и т.н. Висшето общество на Япония силно се китаизира, буквално копирайки културата на своя велик съсед. Наред с културата и образованието на японска земя прониква и борбата, наречена Чан Фа или китайски бокс, включващ удари с ръце и крака. Японските средновековни войни са имали своя национална борба Тоде, в която преобладават захвати, хвърляния и удари. Времето, неумолимо стяга в един възел тези два вида борба, по такъв начин, че след няколко века този синтез на бойни изкуства завладява целия свят. Този процес е осъществен най-напред на остров Окинава. Оригиналното разположение на острова - далече от централната част на Япония и континентален Китай, предлага благоприятна почва за обединяване на двете борби Тоде и Чан Фа в друг вид единоборство, наречено по-късно Карате-до. Благодарение на усилията на великия майстор Гичин Фунакоши карате от бойно изкуство се превръща в спорт със свои правила и система за подготовка.

Карате в Европа

Първата страна в която се внедрява карате е Франция. Годината е 1960. Към Федерацията по джудо и бокс се организира секция по карате. Неин основател е Жак Делкур. През 1965 год. по негова инициатива е създаден Европейски карате съюз. През 1969 год., пак по негова инициатива се образува Световна карате федерация. Президент и на двете до 2000 год. е Жак Делкур. Този всеотдаен радетел на европейското и световното карате е голям приятел на българските каратеки и не веднъж е бил в България.От 2000 год. Президент на Европейската и Световната карате федерация е Антонио Еспинос /Испания/. В Европейската карате федерация членуват 45 страни, а в Световната-165. През 1994 год. Българската Национална Федерация поде инициативата и стана един от основателите на Балканската Карате Федерация. В нея в момента участват: България,Гърция, Албания, Македония, Румъния, Турция, Босна и Херцоговина, Сърбия и Черна гора. Президент на БКФ от основаването и до днес е Георгиус Йеролимпус, който е и Генерален секретар на Европейската и Световната карате федерация. Балканските първенства по карате, които се провеждат в цялата възрастова гама-от деца и младша възраст до мъже и жени се характеризират с изключително високото качество на играта и силната конкуренция между балканските каратеки.

Карате в България

Българската национална федерация Карате-до е основана през 1992 год. Тя обединява следните основни и най-разпространени и в световен аспект стилове: Шотокан, Годжу рю, Годжу кай, Вадо рю, Шито рю и Йошинмон.От 2004 год- Киокушин карате е асоцииран член на БНФК. Шотокан е въведен в България от сенсей Спас Спасов, Годжу-рю-от сенсей Васил Манолов, Годжу кай-от сенсей Петрозар Шолев, Вадо рю-от сенсей Димитър Тренков,Шито рю-от сенсей Цветан Тренчев, Йошинмон-от сенсей Васил Николов. Днес, Българската национална федерация Карате-до с 84 официално регистрирани клуба е най-голямата по численост в нашата страна. Почти няма градче, в което да не функционира карате-клуб, в който предимно млади хора да не се стремят да проникнат в тайните на този спорт. Общият брой на всички занимаващи се с карате в България е около 20 000 .

Българското карате присъства трайно на международното татами. Нашите майстори, заедно с тези от направление Киокушин, съставят доста дълъг списък от балкански, европейски и световни шампиони. В реферския състав вече влизат няколко международни съдии-Европейска и Световна категория. Други са с Балканска категория, което осигурява обективно и точно съдийство на състезанията от националния календар.

БНФК организира две Европейски, едно Световно и няколко Балкански първенства, а през лятото на 2008 и Световна купа.

Важно!

Банер

Анкета

Защо решихте да тренирате карате?
 

Facebook